Orient Paintings

SILK OF DAMASCUS

HET WONDERLIJK DAMASTEN WEEFSEL

Het avontuur waaraan ik me overgeef in het ontdekken van tekens die de samenhang zichtbaar maken tussen de onderdelen van de mijn gemeenschap, kwamen me meer en meer over als oude koek; een herhaling van wat er al was, verpakte in een ander doosje.

Het miste meer en meer de vitaliteit die ik wel nog ontdekte in de gemeenschapszijn van vluchtelingen met een Islamitische achtergrond en nog verder van ons vandaan: Syrië, specifiek de Babylonische kunstschatten die de tijden hebben weerstaan zoals “Damast – het weefsel van Damascus” dat, verfrissend als toen, spreekt over wezenlijke hoogtepunten in het leven.
Daarmee zij ook gezegd, dat het lijden onderkend werd als de mysterieuze bron van de intermenselijke samenhang. Immers daar waar iets gevierd wordt, kent men ook het lijden; kent men ook de machteloosheid waardoor een relatie, een gezin, een gemeenschap bevangen kan worden, als niets van het oude nog een oplossing aanreikt dat de ophanden zijnde vernietiging van de bestaande cultuur kan voorkomen.
Maar uit de onaangetaste status van “Damast” leest men óók de geboorte van een nieuwe epistemologie; een nieuwe taal, nieuwe manieren van denken & voelen, nieuwe tekens waarmee het tij gekeerd werd.

Dat perspectief werd voor mij de inspiratiebron en de ontsnapping uit de beklemming. Door de ontmoeting van de vreemden in het hier en nu, het vreemde – oneindig lang geleden, werd ik uiteindelijk een vreemdeling van mijzelf die zich met niets meer kon identificeren en geen andere keus meer had dan de middelen waarmee ik me uitdrukte óók opnieuw uit te vinden.
Het idioom van de schilderingen die uit die sprong ontstonden, herschreef elke mijn gekende notie van visuele communicatie.
Als een uit zijn eigen as herrijzend, werd ik vanuit het oneindig geheimvolle Damast, van streek naar streek, kleur naar kleur meegesleurd op een woeste zee van tekens en sferen, waarin niets nog een vaste vorm had, maar ik me gedragen wist op “n energie voorbij elke tijd.

Harrie de Kroon

– Terra rossa 50×40, 2016
– Silk of Damascus 100×80, 2016
– Silk of Damascus 40×50, 2016
– Angel Gabriël dress from back 40×50, 2016
– Silk of Damascus 50×40, 2016
– Silk of Damascus 50×40, 2016
– Silk of Damascus 40×50, 2016

IL GIARDINO DI ALLAH

Scroll naar boven